В останню середу квітня відзначають Всесвітній день собаки-поводиря. Цього року подія припала на 28 квітня. Громадська спілка «Всеукраїнська ліга організацій осіб з інвалідністю по зору «Сучасний погляд» разом з нашими колегами з громадської спілки «Всеукраїнське громадське об’єднання «Національна асамблея людей з інвалідністю України» та благодійним фондом «Центр реадаптації та реабілітації «Ярміз» 29 квітня провели онлайн-круглий стіл, присвячений цьому дню під назвою «Собака-поводир для незрячої людини в Україні – реалії, міфи, стереотипи».

Ідея цього заходу виникла ще в 2019 році, під час проведення перших реабілітаційних зборів для учасників АТО/ООС, які втратили зір. Учасники зборів прибули до місця його проведення в Західний реабілітаційно-спортивний центр НКСІУ зі своїми чотирилапими друзями та помічниками і поділилися з нами тими проблемними питаннями, які зустрічають їх та їхніх собак у повсякденному житті. Пізніше кількість собак-поводирів в Україні ще більше збільшилася завдяки участі хлопців у реабілітаційних заходах у США, звідки й з’явилася переважна більшість наявних на сьогодні собак, а також завдяки українським ентузіастам, які спробували підготувати таких собак безпосередньо в Україні. На превеликий жаль, через карантинні обмеження та інші негативні обставини обговорення болючих питань застосування собак-поводирів відклалося, але цього року ми вирішили все ж залучивши колег, які підтримали нашу ідею, провести цей захід.

Окрім співорганізаторів у круглому столі взяли участь власники собак-поводирів, народні депутати України, представники Міністерства соціальної політики України, уповноважений у справах осіб з інвалідністю при Президенті України, представники громадських об’єднань.

Наша колежанка з Запоріжжя Мукомел Софія підготувала доповідь щодо історії започаткування підготовки собак-поводирів, причин виникнення такого виду службових собак, сучасного стану підготовки собак-поводирів у різних країнах. Окрім країн, в яких підготовка цих шляхетних тварин проводиться вже достатньо давно, звертає на себе увагу і те, що деякі держави відносно недавно започаткували підготовку та навчання собак-поводирів. До цих останніх держав належать і деякі країни Східної Європи (Чехія, Угорщина). Також дуже вразив факт наявності аж 5! Центрів підготовки собак-поводирів у відносно невеликій Бельгії.

Уповноважений у справах осіб з інвалідністю при Президенті України Валерій Сушкевич звернув увагу учасників заходу на необхідність законодавчого врегулювання питань, пов’язаних з легалізацією собак-поводирів, підготовку фахівців, які в майбутньому могли б проводити атестацію тварин, удосконалення наявної законодавчої бази щодо собак-поводирів. Крім того, Валерій Михайлович висловив підтримку ініціативі діяльності у цих напрямках та готовність до активної співпраці.

Юрист ГС «Сучасний погляд» Дубов Микола доповів про стан законодавчого забезпечення застосування собак-поводирів в Україні, проаналізувавши як нормативні акти, що вже втратили чинність, так і законодавство інших країн, зокрема Ізраїлю.

Надалі слово взяли учасники АТО/ООС, які є власниками собак-поводирів – Галіцин Віталій та Дарморос Олександр. Хлопці розповіли про досвід набуття своїх чотирилапих помічників, особисту підготовку перед тим, як приступити до спільних тренувань з собакою в центрі підготовки собак-поводирів штату Огайо у США. Їх розповіді торкнулися й наявних проблем, з якими вони та їх тварини стикаються майже щоденно.

Дмитро Жмеренюк, який отримав свого собаку в Італії також розповів про тамтешній досвід, поділився враженнями від застосування собаки-поводиря, наголосивши на тому, що собака-поводир є одним з елементів системи засобів для орієнтування на місцевості, розташовуючись в одному ряду з тростиною, GPS-навігатором та власним розумом.

Юлія Ногаєць, викладачка з Одеси, є власницею одного з двох собак-поводирів, підготованих ентузіастами в Україні. Аміго (так звати помічника Юлії) має певні прогалини у підготовці, оскільки методики підготовки собак-поводирів застосовувалися, фактично, у експериментальному режимі.

Кінолог з Харкова Полященко Петро наголосив на тому, що, на його думку, слід напрацьовувати культуру взаємодії з службовими собаками, в тому числі – собаками-поводирями. І це можливо зробити завдяки впровадженню методик каніс-терапії – тісної взаємодії людини (дитини) з собакою, підвищенню рівня розуміння собаки та людини.

Народний депутат України Федина Софія дуже зацікавилася матеріалами заходу, висловивши бажання розвинути співпрацю та долучитися до підтримки впровадження собак-поводирів.

За результатами виступів та висловлених пропозицій організаторами було складено проєкт резолюції з конкретними зауваженнями та ініціативами щодо внесення змін до чинного законодавства, якими, зокрема, передбачається впровадження механізму легалізації собак-поводирів, розробка форм документів, що підтверджують статус та кваліфікацію собаки-поводиря, кроки для підтримки власників собак-поводирів. Ми обов’язково будемо лоббіювати ці питання та сподіваємось на порозуміння з боку представників органів державної влади.

ГС «Сучасний погляд» розробила проєкт щодо підтримки впровадження собак-поводирів як засобу реабілітації, цей проєкт зараз бере участь у конкурсі програм, запропонованих інститутами громадянського суспільства, що проводить Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю. Ми впевнені, що ця тема прозвучить ще не раз вже найближчим часом.